Links
Upgrade PHP 5.3?

Wat is de upgrade naar PHP versie 5.3?

Ons platform draait nog op PHP versie 5.2. Aangezien sinds meer dan twee jaar versie 5.3 uitgegeven wordt, is het tijd om de server met de verouderde versie te vernieuwen. Helaas gaat dat niet zonder slag of stoot; soms is er sprake van ingrijpende veranderingen waardoor verouderde PHP-scripts niet meer goed functioneren onder de nieuwste versie van PHP. Daarom zullen wij tijdelijk zowel versie 5.2 als 5.3 aanbieden, zodat je jouw scripts goed kunt testen voordat wij de upgrade uitvoeren.

Als je op jouw website geen gebruik maakt van PHP, hoef je niets te doen.

Planning

Vanaf 14 december 2011 bieden we de mogelijkheid om PHP 5.3 te activeren op servers die nu nog draaien op PHP 5.2. Dit stelt je in de gelegenheid om goed te testen of al je scripts blijven werken zodra wij upgraden naar 5.3.

Op dinsdag 31 januari 2012 zullen wij definitief de upgrade maken naar PHP versie 5.3.
Maak dus goed gebruik van de testperiode!

Belangrijkste wijzigingen in PHP 5.3

Met de introductie van PHP 5.3 is er een aantal belangrijke wijzigingen die effect kunnen hebben op de werking van jouw scripts. De organisatie achter PHP heeft een uitgebreide migratiehandleiding ter beschikking gesteld: Migrating from PHP 5.2.x to PHP 5.3.x.

Verder vervalt de ondersteuning voor Zend Optimizer. PHP 5.3 ondersteunt dit product niet meer; daarvoor in de plaats komt Zend Guard Loader. Voor een gedeelte van de servers (s21 t/m s67) komt er zelfs helemaal niets voor in de plaats, omdat Zend geen ondersteuning meer biedt voor FreeBSD. Gelukkig wordt vrijwel alle gecodeerde PHP-software ook uitgebracht in combinatie met de ionCube Loader, die wel als vanouds blijft werken.

Kortom, let goed op de verschillen tussen 5.2 en 5.3. Als je gebruik maakt van gecodeerde PHP scripts, zal je een nieuwe versie moeten bemachtigen die overweg kan met Zend Guard Loader (s68+) of ionCube Loader.

PHP 5.3 activeren

Je kunt PHP 5.3 activeren voor jouw account door in de map public_html het bestand .htaccess aan te maken (of aan te passen) en daarin de volgende tekst op te nemen:

<FilesMatch "\.(inc|php|php3|php4|php5|php6|phtml|phps)$">
 SetHandler x-httpd-php53
</FilesMatch>

Door bovenstaande tekst weer te verwijderen, zal je account automatisch weer terugschakelen naar PHP 5.2.

Cronjobs testen

Mocht je gebruik maken van cronjobs die geschreven zijn in PHP, dan is het raadzaam om die ook goed te testen met PHP5.3. Je kunt dit doen door de volgende PHP binary te gebruiken: /usr/local/php53/bin/php

Ondersteuning bij migratieproblemen

Aangezien PHP versie 5.3 nu al meer dan twee jaar te verkrijgen is, bestaan er voor vrijwel alle standaard PHP-softwarepakketten inmiddels versies die goed samenwerken met 5.3.

Desalniettemin kan het voorkomen dat de migratie niet helemaal vlekkeloos verloopt. In dat geval kun je het best terecht bij de maker van de het betreffende softwarepakket. Zij kunnen je precies vertellen welke stappen je moet nemen om succesvol door te kunnen draaien op PHP 5.3.

[Nemegeer Hosting Knesselare] [Prijzen] [Instellingen email] [Instellingen inloggen] [Contact]